Onze website gebruikt functionele en analytische cookies. Meer informatie

Hero
Home » Verhalen » Nasmoen

Nasmoen, zette een cateringbedrijf op met statushouders

Nasmoen Ghazi is oprichter van het cateringbedrijf ‘Taste of Syria’. Een vrouw die zich sinds jaar en dag inzet voor migranten in haar stad Den Haag. Tijdens de Haagse Huiskamer netwerkbijeenkomst op 12 maart 2018, verzorgde Taste of Syria haar eerste catering-klus. Met het bedrijf komen Nasmoens liefde voor koken en haar motivatie om migranten te ondersteunen bij elkaar. Ze heeft het bedrijf samen met haar man opgezet, om Haagse statushouders aan het werk te helpen. Wij vroegen change-maker Nasmoen Ghazi waarom zij zich inzet voor de zelfredzaamheid van migranten.

Het verhaal achter ‘Taste of Syria’ is indrukwekkend. “Eten en koken verbindt”, benadrukt Nasmoen. Voor Nasmoen heeft koken in de laatste jaren een steeds grotere rol in haar leven gekregen. Toen Nasmoen in 2015 via kennissen hoorde dat er in het oude gebouw van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zo’n 600 statushouders waren gehuisvest in een tijdelijke opvang, besloot Nasmoen hen te bezoeken.

“De statushouders kregen eens per dag een pakket, met daarin het voorverpakte eten voor de volgende dag. Daarop bedacht ik mij: ‘zou het niet ontzettend leuk zijn om een lunch te organiseren, voor alle bewoners, met eten uit hun land van herkomst?’ Daar ga ik werk van maken!”, vertelt Nasmoen.

Zo gezegd, zo gedaan. In 2015 zorgden Nasmoen en haar man, samen met andere vrijwilligers en statushouders uit het pand zelf, voor een lunch voor alle 600 statushouders in het gebouw met linzensoep, humus, brood en andere lekkernijen.

Dit project besloot Nasmoen verder uit te werken. In een aantal maanden tijd hielp Nasmoen bij de organisatie van verschillende evenementen en ontstond er een bijna vast team van vrijwilligers. Ook verschillende statushouders van de opvang in het oude ministerie sloten zich aan bij de groep en dat leidde tot hechte vriendschappen. Zij hielpen hen bij hun verhuizingen, bezochten hen bijna wekelijks en hielpen hen bij het opzetten van nieuwe projecten in de dorpen en steden waar ze opnieuw tijdelijk gehuisvest waren. Zo ontstond er op verschillende plekken een verhuisproject en werd er een fietsenactie op touw gezet.

“De statushouders uit Den Haag werden door het hele land  in dorpen en steden geplaatst waar wij zelfs nog nooit van gehoord hadden. Ook bleek bijvoorbeeld dat in de dorpen, de voorzieningen zoals supermarkten en dergelijke op enorme afstand lagen. Vaak wel zo’n 40 minuten lopen, daar moeten we iets aan doen vonden ik en mijn man. Dit leidde uiteindelijk tot de fietsenactie, wat een groot succes was.”

Nasmoen en haar man reden het hele land rond en hielpen uiteindelijk zo’n 125 bekende en onbekende gezinnen met het bewoonbaar maken van hun woning en het uitdelen van tweedehands fietsen.

Niet veel later werd Mohammed, een Syrische jongen ernstig ziek en besloot hij om tijdelijk bij Nasmoen en haar man te komen wonen, i.p.v. in een groepslocatie. “Tijdelijk was het uiteindelijk niet! Mohammed heeft zo’n 2 jaar bij ons in huis gewoond, met enorm veel plezier voor ons allemaal”, vertelt Nasmoen. “Niet veel later besloten we ook andere statushouders een warm onderdak te bieden, en woonden er 4 jongens bij ons”. Met zijn zessen in huis, creëerde Nasmoen een nieuwe familie. Koken stond bij hen allemaal steeds centraal; ze kookten samen en aten altijd gezamenlijk aan de grote keukentafel. “Met deze jongens, bedachten we uiteindelijk het plan voor ‘Taste of Syria’. Uit een uitkering komen is zo’n lastige opgave voor vele statushouders. Met ‘Taste of Syria’ konden wij de jongens geen betere eerste stap bieden dan om hun passie om te zetten in een nieuwe carrière. We zijn allemaal ontzettend trots dat dit gelukt is.”

‘Taste of Syria’ verzorgde haar eerste catering opdracht tijdens de netwerkbijeenkomst van de Haagse Huiskamer op 12 maart 2018.
Volg ze op Facebook en ontdek het heerlijke eten!