Onze website gebruikt functionele en analytische cookies. Meer informatie

Hero
Home » Verhalen » Harriet

Harriet, wil miscommunicatie tussen vluchtelingenouders en scholen overwinnen

Interview door Nienke Kehrer

“Het is mijn doel om ervoor te zorgen dat mensen meer open staan voor het perspectief van anderen, van elkaar leren en uiteindelijk elkaar begrijpen.”

Toen Harriet merkte dat een vluchtelingengezin buitengesloten werd op een school waar ze werkte, had ze het gevoel dat ze iets moest doen. Het is namelijk vaak moeilijk voor nieuwe families om te communiceren met de school van de kinderen. Zij zijn niet bekend met de Nederlandse cultuur en de scholen zijn niet bekend met de cultuur van het nieuwe gezin. Daarom startte Harriet een project waarin ze Nederlandse vrijwilligers koppelt aan vluchtelingengezinnen.

Met het project hoopt ze een verschil te maken. Ze doet dit werk naast haar normale baan, daardoor werkt ze in totaal ongeveer 60 uur per week. “Ook al zijn mijn familie, vrienden en sport heel belangrijk voor me, ik zou ongelukkig worden als ik dit werk niet zou kunnen doen.”

Terwijl ze de samenwerking tussen scholen en ouders aan het verbeteren was, werkte Harriet ook als vrijwilliger met vluchtelingen. “Toen kreeg ik het idee. Twee van de scholen waar ik had gewerkt, kregen veel nieuwkomers. Zij hadden problemen met de communicatie met de ouders – niet alleen vanwege de taal, maar ook vanwege de culturele verschillen.” Via haar eigen bedrijf Ouderbetrokkenheid-PLUS begon ze met het project genaamd ‘Schoolmaatjes Ouderbetrokkenheid voor Nieuwkomers’, waarin elf vluchtelingenfamilies worden gekoppeld aan Nederlandse vrijwilligers.

De Nederlandse vrijwilligers helpen de families met de communicatie met de school. Ook leren de vrijwilliger en families elkaar kennen op een persoonlijk niveau. Daardoor is het makkelijker om problemen te bespreken die zijn veroorzaakt  door trauma’s en culturele en sociale barrières. Het project is zeer succesvol en zal waarschijnlijk ook geïntroduceerd worden in de rest van Nederland.

Harriet streeft niet alleen naar een beter begrip tussen scholen en ouders maar ook voor beter begrip van elkaar in het algemeen. Daarom organiseerde ze ook een theatershow over vluchtelingen. Iedereen is welkom om op het podium te komen en te vertellen over hun eigen ervaringen; vluchtelingen over hun reis naar Nederland, of Nederlanders over hun ervaringen met vluchtelingen. Het Theater Boven Water gaf toen een improvisatie voorstelling gebaseerd op deze verhalen. “Dit draagt bij aan de verbinding tussen mensen en hopelijk ook aan het wederzijdse begrip.”

Harriet Marseille was betrokken bij de organisatie van het Welkom Hier festival in Leidschendam – Voorburg via het platform Welkom in LV, dat ze samen met anderen heeft opgericht. Bekijk hier de projecten van Harriet: www.zenpeacemakers.nl