Joost, zet zich in voor advocaten die worden belemmerd in hun beroepsoefening

Eén van de geportretteerde change makers is Joost Italianer, voormalig bestuurslid van Lawyers for Lawyers, een stichting die opkomt voor advocaten die belemmerd worden in hun beroepsoefening. Momenteel werkt hij als adviseur voor het advocatenkantoor NautaDutilh.

“Ik zou hopen dat met name jonge advocaten in Nederland zich realiseren hoe sterk de positie is die advocaten in Nederland hebben, en dat ze zich in willen zetten voor collega’s in het buitenland die die positie niet hebben. Ik denk dat de ontwikkelingen van de laatste maanden in Nederland illustreren dat het geen vast gegeven is dat advocaten altijd buiten schot blijven..”

My Human Rights Hero

“In 2010 ontmoette ik in Damascus de Syrische advocate Razan Zeitouneh, die de mensenrechtenschendingen door het regime van Assad en de militante groeperingen in Syrië documenteerde. Zij was iemand die onder grote druk, in een oorlogssituatie, bleef opkomen voor de mensenrechten. In 2013 is ze ontvoerd, en sindsdien is er niets meer van haar vernomen. Zij is één van mijn helden.”

Artikel 19 UVRM

Vrijheid van meningsuiting

“Voor het werk van Lawyers for Lawyers is vrijheid van meningsuiting een heel belangrijk mensenrecht. Advocaten treden vaak op voor mensen die worden vervolgd vanwege een afwijkende mening. Vervolgens worden die advocaten geïdentificeerd met die cliënten en om die reden zelf vervolgd.”

Lees hier het gehele interview (in het Engels) met Joost Italianer.

WIL JE OP DE HOOGTE BLIJVEN? 

SCHRIJF JE IN

VOOR DE JUSTICE AND PEACE E-NIEUWSBRIEF