Francis, documenteert politiegeweld in Keniaanse sloppenwijken

Door Noah Wánebo
Foto door Daniella van Bergen

Onder de constante dreiging van arrestaties en geweld, vecht de 30-jarige Francis al meer dan 10 jaar voor mensenrechten in de sloppenwijken van Nairobi, Kenia. Hier legt hij gevallen van politiegeweld en ander politiek -, economisch – en sociaal onrecht vast.

Francis werd al op jonge leeftijd activist, nadat hij getuige was van politiegeweld in zijn gemeenschap. In de dichtbevolkte en beruchte Mathare sloppenwijk hoeft de politie weinig verantwoording af te leggen. Francis vertelt dat toen hij nog scholier was, de politie zijn dorp overviel om naar een verloren geweer te zoeken, een zoektocht die snel gewelddadig werd. 

“Er waren veel wreedheden – ze sloegen, arresteerden en martelden mensen. Wij waren tieners en ons werd verteld om naar het [verloren] geweer te zoeken in de Mathare rivier,” herinnert Francis zich. “Later droegen we er dode lichamen uit.”

Na dit incident raakte Francis meer en meer betrokken bij het activisme tegen politiegeweld in zijn gemeenschap. Sindsdien documenteerde hij meer dan 200 gevallen van politiegeweld in de sloppenwijken van Nairobi. Na het verkiezingsgeweld in 2007 heeft Francis de onwettelijke politiemoorden in de sloppenwijken vastgelegd om het politiegeweld bij te kunnen houden.

“Mijn grootste doel is om de andere kant van het verhaal te laten zien”, vertelde Francis aan Justice and Peace. “De reguliere hulporganisaties hebben geen toegang tot de sloppenwijken en oppositiegebieden, omdat het moeilijk voor hen is om er binnen te komen. Zij zijn afhankelijk van secundaire informatie, terwijl wij in de gemeenschap zitten. Daarom moeten wij ervoor zorgen dat wanneer de minister van binnenlandse zaken zegt “wij hebben niemand in de sloppenwijken vermoord”, wij video’s produceren [die het tegendeel laten zien].”

De politie heeft hem meer dan 30 keer opgesloten sinds hij zijn werk begon en door doodsbedreigingen was hij gedwongen om te verhuizen. Toch zet hij zijn werk voort aan de gevaarlijke frontlinies van de mensenrechten.

STEUN SHELTER CITY

DONEER