Samen Hier- ambassadeur Mardjan Seighali wint Comeniusprijs

De inspirerende Mardjan Seighali heeft afgelopen zaterdag de Comeniusprijs in ontvangst mogen nemen. Door Seighali’s maatschappelijke betrokkenheid en haar werk als directeur van de Stichting Voor Vluchteling-Studenten UAF, maakt zij dagelijks het verschil. De jury noemt Seighali “een enthousiaste inspirator in de samenleving die mensen weet te verbinden en te ondersteunen, zodat ze hun eigen grenzen in de samenleving kunnen verleggen.”

Voorzitter van de jury van de Comeniusprijs prof. dr. Douwe Breimer zegt over Seighali: “Als vluchteling en vrouw heeft Mardjan Seighali hard moeten werken om een leven en een loopbaan in Nederland op te bouwen. Ze is daar voortreffelijk in geslaagd.” Een terechte winnares!

©Merlijn Doomernik

“Zachtheid leidt naar het paradijs van het hart”

In haar dankwoord onderschrijft Seighali het belang van zachtheid “Hard worden is niet moeilijk. Maar in onze prachtige democratische rechtstaat is het van belang om óók zachtheid als waarde in te zetten.”.  Na het doorstaan van ontberingen en diep verdriet is het een hele kunst om de zachtheid weer terug te vinden aldus Seighali. Het is moeilijk maar niet onmogelijk. Seighali’s onvermoeibare inspanningen voor verbinding in onze samenleving zijn daarom des te meer bewonderenswaardig.

Haar liefde voor Nederland, het water en de polder blijft ook niet onopgemerkt. “Ik ben nu al langer in Nederland dan ik in Iran heb gewoond. Dit is het land dat me heeft gemaakt tot wie ik ben. Hier voel ik me thuis, hier heb ik mijn vrijheid gevonden.” zegt de trotse Almeerse in een interview met Trouw.

Over Mardjan Seighali

Mardjan Seighali (1964) vluchtte  in 1991 vanuit Iran naar Nederland. Zij rondde een opleiding af aan de Hogeschool Amsterdam in maatschappelijke dienstverlening, gevolgd door diverse post-hbo-opleidingen. In 2013 werd Seighali directeur-bestuurder bij Stichting UAF en, dit jaar is zij ambassadeur van Samen Hier geworden.