Manon, mensenrechtenverdedigers leren om ook voor zichzelf te zorgen

Persoonlijk verhaalSteun mensenrechtenverdedigers
0getrainde mensenrechtenverdedigers
0landen
0jaar

Resilience Initiative

Door de jaren heen zien we een groeiende behoefte van mensenrechtenverdedigers om hen meer te geven dan tijdelijke relocatie en de mogelijkheid om uit te rusten en nieuwe energie op te doen. De wereldwijd steeds verder krimpende ruimte voor maatschappelijke organisaties zorgt ervoor dat de omgevingen waarin mensenrechtenverdedigers werken steeds uitdagender worden. Onder andere massa-toezicht en strengere wetten voor maatschappelijke organisaties zijn bedreigingen voor het cruciale werk en het levensonderhoud van een mensenrechtenverdediger.

Om mensenrechtenverdedigers en maatschappelijke organisaties hun werk veilig en effectief te kunnen laten doen, is het cruciaal om veerkracht op te bouwen om met deze externe druk om te gaan. Mensenrechtenverdedigers en hun organisatie kunnen zich zo beter voorbereiden en reageren op, en aanpassen aan – veranderingen en belemmeringen. Zo kunnen zij overleven en groeien. Daarom geven wij mensenrechtenverdedigers die risico’s lopen de mogelijkheid om lange-termijn veerkracht op te bouwen.

Veerkracht

  1. de capaciteit om snel te herstellen van moeilijkheden; taaiheid
  2. het vermogen om weer in vorm te raken; elasticiteit

Zonder mensenrechtenverdedigers zijn er geen mensenrechten.

Hoe ondersteunen we mensenrechtenverdedigers?

Met een holistisch veiligheidsprogramma bieden we mensenrechtenverdedigers digitale en fysieke veiligheidstrainingen, trainingen in welzijn en zelfzorg, empowerment trainingen, met onder andere wettelijke -, onderzoekende -, organisatorische – en advocacy instrumenten, en lange-termijn ondersteuning voor wanneer ze weer terugkeren naar huis.

Omdat elke situatie anders is, bieden we trainingen op maat aan mensenrechtenverdedigers en organisaties, gebaseerd op hun behoeften en noodzaak. Met ervaren veiligheidstrainers en de meest actuele bronnen hopen wij zo bij te dragen aan veerkrachtiger activisten en actieve burgermaatschappijen wereldwijd.

Naast het geven van training, stellen we resources samen voor mensenrechtenverdedigers, met onderwerpen zoals welzijn en digitale veiligheid en de nieuwste ontwikkelingen in de wereld voor mensenrechtenverdedigers.

Wie kan profiteren van het ’Resilience Initiative’?

De veerkracht trainingen zijn open voor:

  1. Mensenrechtenverdedigers die zijn ingeschreven bij het Shelter City Programma;
  2. Hulporganisaties (NGO’s) die werken aan mensenrechten en sociale gerechtigheid en bereid zijn om training te krijgen voor hun eigen staf of voor mensenrechtenverdedigers die zij kunnen sponsoren. NGO’s die bereid zijn om de training te krijgen of die mensenrechtenverdedigers sponsoren, kunnen contact met ons opnemen via training[at]justiceandpeace.nl.

Het Resilience Initiative is ontstaan uit de The Hague Training Course (THTC), welke was gericht op de vele mensenrechtenverdedigers die behoefte hebben aan verdieping van hun kennis, vaardigheden en internationaal netwerk om hun werk voort te zetten. Bekijk de documentaire over de THTC.

WIL JE OP DE HOOGTE BLIJVEN? 

SCHRIJF JE IN

VOOR DE JUSTICE AND PEACE E-NIEUWSBRIEF