27 oktober 2017

Tentoonstelling Shrinking Space in Het Nutshuis Den Haag

13 november - 10 december 2017

Van 13 november tot en met 10 december organiseert Justice and Peace de tentoonstelling SHRINKING SPACE in Het Nutshuis in Den Haag. De tentoonstelling bestaat uit een installatie voor de duizenden mensen die jaarlijks in Mexico verdwijnen en een fotoserie over (zelf)censuur in de Russische kunstwereld. De officiële opening was op maandag 13 november om 16.00 uur.

SHRINKING SPACE is de 2e in onze reeks van jaarlijkse #WeAreAllHumanRightsDefenders tentoonstellingen. Dit jaar werkten we samen met het SMX Collective en de Russische fotografe Nadezhda Titova. Het Nutshuis, Fonds1818 en de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag maakten de tentoonstelling mogelijk.

Bezoek de publieksevenementen rondom de tentoonstelling, zoals één van de filmvoorstellingen met rondleiding door een mensenrechtenverdediger, Kamera Kultura interview, of De Vrijheidslezing op 10 december. (zie onderaan dit bericht voor details)

In veel landen is er steeds minder ruimte voor mensenrechten en mensenrechtenverdedigers. Ongelijkheid en onderdrukking krijgen in toenemende mate vrij spel. SHRINKING SPACE geeft een stem aan mensen die opkomen voor de vrijheid en rechten van iedereen.


FOOTPRINTS OF MEMORY - Searching for Mexico's disappeared

Kunstenaar: Colectivo Huellas de la Memoria 


Wat zou je doen als je familie van de ene op de andere dag verdween? 

Met de installatie Footprints of Memory: Searching for Mexico’s Disappeared vraagt het SMX Collective aandacht voor de duizenden mensen die jaarlijks verdwijnen in Mexico en Latijns-Amerika. Kunstenaars van Colectivo Huellas de la Memoria kerfden de verhalen van mensen die zoeken naar hun verdwenen familieleden uit in de zolen van hun schoenen, als getuigenis van hun eindeloze zoektocht, gehinderd door een systeem van weerstand en straffeloosheid. 


“First you lose your right to freedom.
Then your right to life.
And then you even lose your right to an identity, buried in a clandestine grave! This is totally inhumane and extremely perverse.” (Lucia, who's working on enforced disappearances in Mexico)


INOFFENSIVE ART - self censorship in Russian art

Kunstenaar: Nadezhda Titova


Wat zou je doen als je niet weet wat je wel en niet mag doen?

Met haar nieuwste project Inoffensive Art belicht de Russische fotografe Nadezhda Titova dat kunstenaars in Rusland zich steeds minder vrij voelen om de maatschappij te bekritiseren en zich te uiten via kunst, film of theater. Uit angst voor arbitraire strafmaatregelen of aanvallen leggen ze zichzelf grenzen op. 


“Unfortunately, any form of criticism towards the Russian government requires bravery.” (Nadezhda Titova)


PUBLIEKSPROGRAMMA


Maandag 13 november - 16.00 uur
Officlële opening tentoonstelling

Met: presentaties door SMX Collective, kunstenaar Nadezhda Titova, mensenrechtenverdediger Lucia uit Mexico en mensenadvocaat Maria uit Rusland. Beide mensenrechtenverdedigers nemen deel aan het Nederlandse Shelter City programma voor internationale mensenrechtenverdedigers van Justice and Peace. 

Woensdag 22 november - 20.00 uur 
Filmvertoning TEMPESTAD (Mexico) met presentatie en rondleiding

Met: presentatie en rondleiding door mensenrechtenverdediger Lucia uit Mexico (Lucia richtte een burgerorganisatie op bestaande uit 100 familieleden van verdwenen mensen in Mexico om hen terug te vinden en de daders te vinden en berechten.) 

Zondag 26 november - 11.00 uur
Kamera Kultura (Gesprek/discussie met rondleiding (Lucia)

Met: Jellie Brouwer en Lucia. Toegang: €10,-.
Door: Het Nutshuis. Klik hier voor meer informatie. 


Woensdag 29 november - 20.00 uur
Filmvertoning Everybody Dies But Me (Rusland) met presentatie en rondleiding

Met: presentatie en rondleiding door mensenrechtenadvocaat Maria uit Rusland. Maria ondersteunt Russische NGO's en geeft trainingen over mensenrechtenwetgeving aan advocaten. Ze is de eerste deelnemer aan het Shelter City fellowship en doet in dit kader onderzoek bij het T.M.C. Asser Instituut in Den Haag. 

Zondag 10 december - 20.00 uur
Vrijheidslezing door Anabel Hernández.

Door: Het Nutshuis i.s.m. SMX Collective en De Balie. Toegang: €10,-. 
Klik hier voor meer informatie.