25 januari 2018

Ruim 1000 ‘oude’ en ‘nieuwe’ Rotterdammers kwamen samen op 12e bruisend Welkom Hier Festival Rotterdam

Migratie

Op zaterdag 20 januari bezochten ruim 1000 mensen het Welkom Hier Festival Rotterdam in Theater Zuidplein. Samen met Rotterdam Verwelkomt Vluchtelingen organiseerde Justice and Peace alweer de 12e editie van Welkom Hier (link website). Op het festival lieten twintig Rotterdamse initiatieven zien wat voor activiteiten zij organiseren met en voor vluchtelingen in de stad. Daarnaast bracht het festival ‘oude’ en ‘nieuwe’ Rotterdammers in verbinding. Justice and Peace wil met het organiseren van Welkom Hier festivals die bestaande lokale solidariteit met vluchtelingen voor iedereen toegankelijk maken. Het volgende Welkom Hier festival is op 7 april in Ede. Meer informatie over de Welkom Hier festivals is te vinden op www.welkomhier.nl.

Zo was het theater Zuidplein in Rotterdam op 20 januari gevuld met Rotterdammers van alle leeftijden, afkomstig uit verschillende wijken, culturen en landen. Zij konden kennismaken met elkaar en de vele Rotterdamse initiatieven van en voor vluchtelingen. Ook was er een uitgebreid podiumprogramma met Rotterdams top talent zoals Jan Rot, Dr. Meraki, Neighbours, I am Movement, beatboxer Timmeh en het Syrisch orkest van het Syrian Culture and Community Centre.

“Het was een groot succes. Een feest van diversiteit, solidariteit en het samen doen. Geen zij en wij maar WIJ samen. Met het festival laten we zien: Dit is nou Rotterdam, een stad van diversiteit en solidariteit. Ik ben heel hoopvol en ervan overtuigd dat heel veel mensen in Rotterdam samen dingen willen doen. Maar ze komen elkaar zo weinig tegen. Vandaag is het gelukt om elkaar te ontmoeten, we zijn een flink stuk verder met de WIJ-samenleving” 
(Ineke Palm, initiatiefnemer Platform Rotterdam Verwelkomt Vluchtelingen).

Justice and Peace kijkt terug op een fantastische editie van Welkom Hier. 
Wij willen iedereen bedanken die heeft meegewerkt. Welkom Hier, doen we samen!


Neco Novellas


Kinderworkshop door het DanskantoorSonya Dias presenteerde het podiumprogramma in de Kleine zaal: “Dit is voor mij Rotterdam, een wereldstad met meer dan 174 culturen. Het gaat om een welkom voor alle Rotterdammers. We hebben genoten van muziek en cultuur, wereldcultuur. Met een gevarieerd programma en een gevarieerd en interactief publiek. Er is misschien een kleine groep in Rotterdam die ontevreden is, wij hebben met dit festival laten zien dat de grootste groep positief is.”Lieke Galbraith, projectcoördinator bij de organisatie Hoedje van Papier. Tijdens het festival zag ze veel (voormalige) cursisten en maatjes langs komen, vaak samen. “We moeten dit vaker doen, het is fijn voor hen om een plek te hebben waar ze zich thuis voelen.”

Bezoekers proefden heerlijke gerechten uit de Eritrese, Syrische, Afghaanse en Irakese keuken.Syrische Alissa, nu twee jaar in Nederland, benadrukte het belang van ontmoeting: “Veel mensen hebben dit nodig, om andere mensen te ontmoeten en andere culturen te leren kennen.”

Welkom Hier Rotterdam werd georganiseerd door Justice and Peace en platform Rotterdam Verwelkomt Vluchtelingen en mogelijk gemaakt door gemeente Rotterdam, Pauluskerk Rotterdam, WIJDOENMEE.NU, Stichting Rotterdams Ongedocumenteerden Steunpunt, VluchtelingenWerk Zuid-West Nederland, Rotary Club Rotterdam, Rotary Club Rhoon-Barendrecht.


Op 7 april is het volgende festival in Ede.