22 november 2017

Publieke Herdenking voor Omgekomen Vluchtelingen op Weg naar Europa

Allerzielenherdenking

Op zondag 5 november vond in Den Haag en Amsterdam een herdenking plaats voor omgekomen migranten aan de grenzen van Europa. In deze twee steden gaven we met zoveel mogelijk mensen aandacht aan de duizenden mensen die vaak naamloos en in stilte sterven, op hun weg naar bescherming en veiligheid in Europa. We mogen hen niet vergeten.

Vier jaar nadat 368 migranten op enkele zeemijlen voor de Europese kust verdronken in de Middellandse Zee zijn de tragedies aan Europa's grenzen nog niet voorbij. In 2014 en 2015 waren er meer dan 3.000 doden per jaar te betreuren, in 2016 waren dat er meer dan 5.000 en dit jaar zijn 2856 mensen overleden op hun weg naar bescherming in Europa.*

Justice and Peace Nederland is van mening dat Europese staten hun gedeelde verantwoordelijkheid moeten nemen in de bescherming van vluchtelingen en een veilige toegang tot asiel moeten waarborgen. Daarom organiseerden wij samen met STEK, Cordaid en de Haagse Gemeenschap van Kerken deze Allerzielen Herdenking in Den Haag. Het was een prachtig programma met o.a. muziek van singer-songwriter Ed Struijlaart en een testimonial van Mohammed Taha die zelf ooit voor zijn eigen veiligheid, Syrië moest ontvluchten. Bekijk de video hierboven voor een impressie van de herdenking.

Volgend jaar organiseren we wederom deze herdenking op zondag 4 november 2018.

Iedereen is welkom! Kom en laat zien dat we hen niet mogen vergeten.