18 december 2017

Mexicaanse Graciela Pérez Rodriguez wint Mensenrechtentulp 2017

Mensenrechtenprijs

De winnaar van de Nederlandse Mensenrechten Tulp 2017 is de Mexicaanse Graciela Pérez Rodriguez, Zij heeft de Mensenrechtentulp 2017 gewonnen voor haar inzet om gerechtigheid te krijgen voor de vele gedwongen verdwijningen in Mexico – waaronder haar familie.

De prijs, die bestaat uit een bronzen sculptuur, € 100.000 en een trainingsprogramma van Justice and Peace, wordt jaarlijks uitgereikt door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. 

Minister Halbe Zijlstra:
“Deze ceremonie is geen reden om te vieren. Fundamentele waarden en mensenrechten staan onder druk. Alle rapporten zijn het erover eens: de ruimte voor het maatschappelijk middenveld krimpt.”

Graciela Perez Rodriguez:
“Ik weet dat we met deze prijs kunnen starten wat we altijd al hebben willen doen: prospectief zoeken op een systematisch en permanent gebied, omdat we niet kunnen praten over de identificatie van een persoon als deze niet wordt gezocht. Ik weet dat ik er veel zal gaan vinden. Daarom ontvang ik deze bloem van hoop, deze Tulp, namens alle vrouwen en mannen waar we naar op zoek zijn in Mexico.”

Tentoonstelling SHRINKING SPACE
Tijdens de uitreiking was op de achtergrond onze tentoonstelling SHRINKING SPACE te zien. De tentoonstelling bestond uit een installatie voor de duizenden mensen die jaarlijks in Mexico verdwijnen van SMX Collective en een fotoserie over (zelf) censuur in de Russische kunstwereld van de fotografe Nadezhda Titova. Het Nutshuis, Fonds1818 en de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag maakten de tentoonstelling mogelijk.

Foto's: Aad Meijer