11 april 2018

Leerzame en vreugdevolle ontmoetingen op het Welkom Hier Festival Ede

Ruim 500 ‘oude’ en ‘nieuwe’ Edenaren vierden op 7 april samen de diversiteit en solidariteit

Op zaterdag 7 april vond in Cultura Ede de 13e editie van het Welkom Hier Festival plaats. Ruim 500 Edenaren bezochten het festival waar ze konden kennismaken met activiteiten voor en met vluchtelingen in de stad.

Op zaterdag 7 april vond in Cultura Ede de 13e editie van het Welkom Hier Festival plaats. Ruim 500 Edenaren bezochten het festival waar ze konden kennismaken met activiteiten voor en met vluchtelingen in de stad. Tussen 12:30 en 17:00 vormde Cultura Ede het decor voor allerlei verschillende performances en workshops, met als doel om lokale solidariteit met vluchtelingen in Ede te vieren en te stimuleren. Het Welkom Hier festival in Ede werd georganiseerd met Coördinatie Vrijwilligers Vluchtelingen Ede, Cultura Ede en VluchtelingenWerk Oost-Nederland.

   


“Wat een prachtige dag! Bijzonder om te zien dat zo veel mensen van alle leeftijden en uit allerlei culturen elkaar hier vandaag écht ontmoeten en het naar hun zin hebben met elkaar.” (Mede-initiatiefnemer van het festival Esther Blokker)


Probeer in de schoenen te staan van iemand uit een vluchtsituatie

Het was een dynamische dag, met optredens, leerzame workshops, een ontmoetingscafé, een foto expositie van Arjan van Bruggen en leuke kinderactiviteiten. Tijdens een workshop percussie maakten bezoekers samen muziek en tegelijkertijd werd in een andere zaal meer informatie gegeven over de achtergrond en situatie van gevluchte statushouders uit Syrië en Eritrea. Tijdens de verschillende workshops was er ruimte om in gesprek te gaan met mensen die zijn gevlucht en om hen vragen te stellen over hoe zij hier in Nederland een nieuw leven opbouwen. Ook konden bezoekers kennis maken met verschillende vrijwilligersorganisaties in Ede die zich inzetten voor een goede integratie en participatie van statushouders.

  


“Het is belangrijk om stil te staan bij het idee dat mensen aan elkaar verbonden zijn. Soms lijken we dat wel eens te vergeten. Hier zie je dat mensen helpen willen helpen en mensen van elkaar willen leren, de verbinding gaat gemakkelijk en iedereen praat met elkaar.” (Rosalie uit Ede)


Tijdens het festival ontstonden veel nieuwe verbindingen. Zo vertelde Yunes (uit Jemen, nu 8 maanden in Nederland) dat hij tijdens Welkom Hier zijn Nederlandse taal kon oefenen: “Ik wil graag meer de Nederlandse taal oefenen en meer praten met mensen, maar ik vind het soms nog erg lastig om het gesprek aan te gaan. Hier was dat veel gemakkelijker, zo zie je dat het niet erg is om fouten te maken en mensen het alleen maar leuk vinden als je probeert om de taal te leren.”

Dat er veel gedaan wordt voor, door en met vluchtelingen in Ede blijkt uit de enorme interesse die de inwoners van Ede hebben getoond. Het festival versterkte de lokale kracht voor de opvang en integratie van vluchtelingen en statushouders, door de culturele ontmoetingen via het podiumprogramma en de workshops.  Bedankt aan iedereen die heeft meegeholpen aan het Welkom Hier festival!

Benieuwd naar of het Welkom Hier Festival ook plaats kan vinden in jouw stad? Neem gerust contact met ons op en we onderzoeken samen de mogelijkheden!

 

Kijk voor meer informatie op www.welkomhier.nl