15 maart 2018

Haagse Huiskamer netwerkbijeenkomst in Co-working en Co-housing space ANNA & Co

Nieuwe contacten, ideeën en samenwerkingen!

Op 12 maart bezochten meer dan 80 vertegenwoordigers van burgerinitiatieven en welzijnsorganisaties, belangenbehartigers, statushouders en beleidsmakers de Haagse Huiskamer netwerkbijeenkomst in het voormalig pand van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Op 12 maart bezochten meer dan 80 vertegenwoordigers van burgerinitiatieven en welzijnsorganisaties, belangenbehartigers, statushouders en beleidsmakers de Haagse Huiskamer netwerkbijeenkomst in het voormalig pand van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De gemeente Den Haag ontwikkelt hier een Co-working en Co-housing space voor statushouders, studenten, bedrijven en organisaties. Tijdens deze drukbezochte Haagse Huiskamer bijeenkomst zetten de betrokkenen hun denkkracht in voor samenwerkingsmogelijkheden met en voor vluchtelingen in Den Haag en rondom het pand in het bijzonder. Net als vorige keren passeerden inspirerende initiatieven en plannen de revue en werden nieuwe ideeën en samenwerkingen gevormd.

De presentatie was in handen van Bahram Sadeghi.

De netwerkbijeenkomst was een kans om in contact te komen met allerlei betrokkenen die samen aan een duurzame en actieve integratie van ‘nieuwe’ Hagenaren willen werken. Ook voor de ruim vertegenwoordigde statushouders bleek het ontmoeten van mensen en organisaties erg welkom. Als je in een nieuwe omgeving je leven gaat opbouwen, heb je een netwerk nodig, iets wat statushouders vaak niet hebben. “Juist deze via via contacten kunnen weer tot hele waardevolle samenwerkingen leidden!” (Petra Wolters, Meraki Uitzendbureau)

 

Co-housing

Na een introductie ging het pitchprogramma van start met korte pitches van She Matters, Meraki Uitzendbureau, Stichting Gobez, NovemNL, Taal aan Zee en Refugee Team.

Na de pitchronde zette Bahram Sadeghi de aanwezigen aan de slag, om per initiatief met een groep te brainstormen.

En met resultaat! Zo werd voor het Refugee Team het idee opgedaan om statushouders te betrekken bij EHBO cursussen. Petra Wolters van Meraki Uitzendbureau kreeg na haar pitch veel tips om het netwerk van het uitzendbureau aan beide kanten uit te breiden. Taal aan Zee deed door middel van de bijeenkomsten concrete ideeën op om meer samen te werken met andere organisaties en Daniel Garmazon van Novum Nederland brainstormde met de aanwezigen over de vraag ‘hoe kun je kwaliteit van taalonderwijs voor statushouders waarborgen’?
 

Na een pauze, waarin werd genoten van heerlijk Syrisch eten, vervolgde de avond zich in een tweede ronde pitches. Dit maal de ‘ondernemingen’: Taste of Syria, ANNA & CO, Dutch Integration Group, Pitzstop, de Horeca Academie en Eritrea Fietst.

Het eten van de avond werd verzorgd door onderneming Taste of Syria, die statushouders en vluchtelingen aan een baan helpt door samen met hen te koken. ANNA & Co werkt aan de co-workingspace in het pand van de bijeenkomst. Het doel is ondernemingen die iets willen betekenen voor statushouders en/of vluchtelingen een werkplek te bieden in het pand.


“Na mijn pitch heb ik veel vragen gekregen van organisaties die interesse hebben in een ruimte in onze co-working space” (Mijke Rousseau, ANNA & Co).


Dutch Integration Group richtte zich op twee peilers. Op dit moment bieden zij opleidingen tot hockeytrainer aan, aan statushouders en werken zij aan een Atelier met kunstenaars met allerlei verschillende achtergronden. Emmylou Aben van Pitzstop richtte zich op ontmoeting en verbinding aan de hand van behoeftes van statushouders én ‘oude’ Nederlands. Pitzstop creëerde ter plekke met twee Syrische statushouders het plan voor een nieuwe workshop! Een ander initiatief om statushouders te helpen bij hun participatie in de Nederlandse samenleving, komt van de Horeca Academie. Zij bieden een studiebeurs voor een horeca opleiding aan, aan een statushouder!

De ronde werd afgesloten door Paul Driest, medeorganisator van Eritrea Fietst. De onderneming heeft twee fietstaxi’s kunnen kopen en maakte daarnaast ook hun nieuwe naam ‘Humanity Cab’ bekend! De onderneming zal in het gebouw aan de Anna van Hannoverstraat ook fietslessen en fietsstouren gaan aanbieden en daarnaast zal er een fietswerkplaats komen waarin jongeren zelf kunnen leren hun fietsen te onderhouden.

Tussen de pitchrondes door vonden er op het podium interviews plaats met Stichting Social Centre of Syrian Community, Stichting Tsehay Berki en de Anna Maria Art Stichting. Eén van de resultaten van de bijeenkomst was dat de Anna Maria Art Stichting meerde Syrische kunstenaars ontmoette om mee samen te werken!

  

Extra bijzonder aan de avond was het feit dat er tijdens deze Haagse Huiskamer bijeenkomst veel statushouders aanwezig waren, zowel woonachtig in het pand als verder in Den Haag.


“We zijn heel tevreden met alweer een heel interactieve en productieve Haagse Huiskamer. Met veel initiatieven, bewoners en statushouders uit Syrië, Eritrea en Burundi. Het enige wat we eigenlijk missen, is wat meer inbreng van vrouwen! Daarom is de volgende Haagse Huiskamer ‘Women Only’. We zullen deze netwerkbijeenkomst samen met She Matters organiseren en deze zal plaatsvinden in mei!” (Maaike Graaff, Haagse Huiskamer).


Ieder bedankt die zich tijdens deze fantastische avond heeft ingezet!

Hopelijk tot ziens op onze volgende ‘Women Only’ netwerkbijeenkomst in mei! Meer informatie volgt snel op www.haagsehuiskamer.nl en op LinkedIN.