24 maart 2018

Esther omarmt met festival de diversiteit van Ede

7 APRIL WELKOM HIER FESTIVAL EDE

In de afgelopen twee jaar heeft Justice and Peace, samen met haar partners, twaalf Welkom Hier festivals georganiseerd en op 7 april zal het Welkom Hier festival in Ede zich hierbij voegen.

Aankomende zaterdag 7 april vindt Welkom Hier Ede festival van 2018 plaats. Ook in Ede staan lokale solidariteit en verbinding centraal; samen met stadsgenoten zetten initiatieven van en voor vluchtelingen zich in om iedere inwoner zich thuis te laten voelen in zijn of haar stad. Afgelopen januari bezochten ruim 1000 mensen het Welkom Hier festival in Rotterdam. Het festival, georganiseerd in samenwerking met Platform Rotterdam Verwelkomt Vluchtelingen, bracht naast alle bezoekers, meer dan 150 artiesten en 40 organisaties samen, die samen wilden werken aan een goede integratie en participatie van ‘nieuwe’ Rotterdammers.

In de afgelopen twee jaar heeft Justice and Peace, samen met haar partners, twaalf Welkom Hier festivals georganiseerd en op 7 april zal het Welkom Hier festival in Ede zich hierbij voegen.

Eén van de drijvende krachten achter het Welkom Hier Ede festival is Esther Blokker, projectleider van Coördinatie Vrijwilligers Vluchtelingen Ede, een burgerinitiatief dat zich inzet voor een samenleving waarin oude en nieuwe Edenaren onderdeel van elkaars leven zijn.


“Welkom Hier is voor mij een plek van ontmoeting. Het is een festival voor mensen uit een vluchtsituatie én vrijwilligers, initiatieven én andere betrokkenen, dat maakt het erg mooi vind ik. We willen ons graag focussen op de veelzijdigheid en diversiteit.”


Esther wil met het organiseren van het Welkom Hier festival in Ede, de diversiteit van Ede omarmen. Op 7 april zullen bezoekers dit terug zien in de programmering, met een podiumprogramma met muziek, dans, film, theater, met workshops en hapjes uit de internationale keuken. 

Naast het podiumprogramma en workshops, is er ook een ‘ontmoetingscafé’ waar Edenaren met elkaar in gesprek kunnen gaan. “We hopen dat de kennismaking, door middel van muziek en andere artistieke projecten, laagdrempelig en gemakkelijk zal voelen. Zo zal er bijvoorbeeld een Syrische kalligraaf aanwezig zijn en is er de mogelijkheid om een Eritrese Henna tatoeage te laten zetten”.

“Wat we uiteindelijk hopen waar te maken met het Welkom Hier festival in Ede, is het creëren van een hele positieve dag, waarin nieuwe verbindingen zijn gelegd en allerlei nieuwe ideeën zijn ontstaan. Bezoekers zullen naar huis gaan met het idee mensen te hebben ontmoet, met wie ze normaal gesproken niet snel in contact zouden komen. We hopen daarom op een feestelijke dag, waarin nieuwe en oude Edenaren elkaar zullen ontmoeten.”

Iedereen is van 12:30 tot 17:00 uur van harte welkom op het Welkom Hier Ede festival, de toegang is gratis. Naast Cultura en Coördinatie Vrijwilligers Vluchtelingen Ede (CVVE) is ook Vluchtelingenwerk Ede een partner van het festival.

Wil je weten wat er in jouw omgeving wordt georganiseerd voor en door vluchtelingen en wat de mogelijkheden zijn om zelf actief te worden? Deel  jouw ideeën op één van onze Welkom Hier festivals of neem contact op via welkomhier@justiceandpeace.nl

 

Welkom Hier is een initiatief van Justice and Peace Nederland.