4 december 2017

Blog: Snuffelstage bij Justice and Peace [Kaatje]

Op 26 en 27 oktober mocht ik bij Justice and Peace in Den Haag stage lopen. Tijdens deze twee dagen werd een tipje van de sluier opgelicht in de wereld van de mensenrechten.

Ik kreeg onder andere een inkijkje in het mensenrechtersverdedigersprogramma, waarin Justice and Peace cursussen aanbiedt aan mensenrechtenverdedigers van over de hele wereld. Natuurlijk hoor ik regelmatig berichten langskomen over de omstandigheden waarin deze mensen werken en leven, maar ik besef het me nu ook echt. Voor mij en veel van mijn leeftijdsgenoten in Nederland is het de normaalste zaak van de wereld om je veilig te voelen en om je mening te kunnen uiten. Op dagelijkse basis leef ik nog steeds – hoewel ik me ook bewust probeer te zijn van wat er buiten ons land gebeurt –  in een soort bubbel.

Door een digitale veiligheidscursus bij te wonen, zag ik in wat voor onzekerheid veel mensenrechtenverdedigers leven. Aan Marieke van Justice and Peace vroeg ik hoe het is om hier elke dag mee bezig te zijn, met de verhalen van de activisten. Ze vertelde dat ze ontzettend veel inspiratie put uit het in contact zijn met mensen die zo veel op het spel zetten om op te komen voor rechtvaardigheid. En dat is precies wat er nodig is. In plaats van bang te zijn voor wat er buiten ons gaande is, zouden we juist de kracht moeten vinden om om ons heen te kijken. Justice and Peace doet het al, op globaal niveau door mensenrechtenverdedigers te ondersteunen, op lokaal niveau door ze opvang te bieden in 10 Nederlandse Shelter Cities. Ooit hoop ik me ook voor mensenrechten in te kunnen zetten, in de tussentijd ben ik in ieder geval geïnspireerd om in het dagelijks leven ook buiten mijn bubbel te treden.