Migratie

Welkom Nederland

Justice and Peace geeft aandacht aan de vele positieve reacties en initiatieven voor de opvang, ondersteuning en begeleiding van vluchtelingen in Nederland.

Wij vertellen het verhaal dat nog te weinig belangstelling krijgt: het verhaal van de duizenden vrijwilligers, de succesvolle inspraakavonden of het burgerinitiatief dat Nederlanders en vluchtelingen bij elkaar brengt. Lees hier meer over in de factsheet Welkom Nederland.

Welkom Hier manifestaties

De komst van grote aantallen vluchtelingen naar Europa en Nederland maakt veel los binnen de samenleving, zowel positief als negatief. Een genuanceerd geluid, met ruimte voor een positieve insteek gecombineerd met kritische vragen, gaat in het debat snel verloren. Door het organiseren van Welkom Hier manifestaties op regionaal niveau biedt Justice and Peace de ruimte om met elkaar in gesprek te gaan. Burgerinitiatieven voor vluchtelingen kunnen zich presenteren, mensen kunnen samen het debat voeren en iedereen kan zijn of haar ervaring delen.

Op 7 februari 2016 vond de eerste Welkom Hier in Den Haag plaats, in samenwerking met Fonds 1818, Human Security Collective en het Nutshuis. Met een initiatievenmarkt, ruimte voor gesprekken en presentaties door ervaringsdeskundigen, experts en diverse performers over hoe wij om kunnen gaan met de komst van vluchtelingen in onze omgeving. Meer dan 750 mensen bezochten het evenement. Daarna volgden Welkom Hier Bevrijdingsfestival Den Haag op 5 mei en Welkom Hier Delft op 17 september 2016. Inmiddels zijn er meerdere Welkom Hier festivals in verschillende Nederlandse steden en regio's geweest. 

Ook een Welkom Hier festival organiseren? Met een Welkom Hier festival stimuleren we een genuanceerd debat om polarisatie tegen te gaan. Graag laten wij dit positieve geluid op meer plekken in Nederland horen. Wilt u ook een Welkom Hier festival of een soortgelijk evenement in uw omgeving organiseren? Neem contact met ons op: l.van.zantvoort[at]justiceandpeace.nl.

Informatie- en educatieprogramma Migratie & Mensenrechten

Met een informatie- en educatieprogramma over migratie en mensenrechten voor middelbare scholen en universiteiten in de Shelter City steden (en elders waar mogelijk), gaat Justice and Peace met scholieren en studenten het debat aan over de komst van vluchtelingen naar Europa, Nederland en de eigen omgeving, om een genuanceerde blik op de thematiek te stimuleren. Meer informatie volgt.

Wilt u Justice and Peace uitnodigen op uw school om over migratie te praten, contacteer ons via: maaike.graaff[at]justiceandpeace.nl